Χανιά :Ενημέρωση απο την πορεία για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση 6/2

Χανιά, 6/2/2021:
Πορεία ενωτική ενάντια σε διώξεις – πρόστιμα της καταστολής όσων συμμετείχαν στις πρόσφατες πορείες και στους αγώνες για υγεία – παιδεία – αξιοπρέπεια – ελευθερία – εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Αποσπάσματα από τα καλέσματα:

1. Aπό την την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ,ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ:

Καθόλου δεν τους νοιάζει η προστασία του λαού από την πανδημία. Άφησαν το λαό χωρίς γιατρούς και νοσοκομεία, να στοιβάζεται στα ΜΜΜ και στους εργασιακούς χώρους ,έκθετο απέναντι στον φονικό ιό. Τώρα ανοίγουν τα πάντα χωρίς μέτρα προστασίας και ενώ έχουν εξαπολύσει ένα όργιο αστυνομοκρατίας, προστίμων και καταστολής.
Ήδη από το καλοκαίρι έχει ψηφιστεί ο περιβόητος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσαν το νέο σχέδιο καταστολής που θα εφαρμόζουν στις συγκεντρώσεις.
Επιχειρούν να βάλουν στον γύψο τη λαϊκή πάλη. Επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τις αγωνιστικές διαθέσεις ,ιδιαίτερα της νεολαίας αυτή τη περίοδο ,την ίδια στιγμή που φέρνουν το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο μετά το άλλο!
Δε θα τους περάσει ! Η κρατική τρομοκρατία θα σπάσει στους δρόμους και στις πλατείες!

2. Aπό τον Ενιαίο Φοιτητικό Σύλλογο Πολυτεχνείου Κρήτης:

Είναι αναγκαίο να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες για υγεία-δουλειά-ειρήνη-ελευθερίες. Για να μπει φραγμός στη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που τη στηρίζει το σύνολο του αστικού πολιτικού προσωπικού. Για να σπάσει το κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας.
Απευθυνόμαστε σε κάθε σωματείο, σύλλογο, και φορέα του μαζικού κινήματος.
Απευθυνόμαστε σε κάθε Χανιώτη και Χανιώτισσα, κάθε δημοκράτη, νεολαίο, εργαζόμενο αυτής της πόλης.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση, η εναντίωση στην απαγόρευση πολιτικής δράσης είναι καθήκον όλων μας!
• Η τρομοκρατία δε πρέπει να περάσει και αυτό είναι υπόθεση της πάλης του λαού!
• Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από όλους τους συλληφθέντες.
• Να ακυρωθούν όλα τα εξοντωτικά πρόστιμα σε βάρος αγωνιστών.

3. Aπό την ΕΛΜΕ Χανίων:

Πρόσχημα της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας, αφού την ίδια ώρα μειώνει τις δαπάνες για την υγεία, δεν δείχνει σπουδή για τα μέτρα προστασίας στους μαζικούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, ενώ στη διάρκεια της καταστολής στοιβάζει όσους διαδήλωναν και τηρούσαν τα μέτρα προστασίας.
Η κυβερνητική επιδρομή εξελίσσεται με πρωθυπουργικές και υπουργικές εξαγγελίες, ΦΕΚ απαγορεύσεων, κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων, επίκληση του Ποινικού Κώδικα, αποφάσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας, και το νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Η κρατική τρομοκρατία, οι απαγορεύσεις, η επιβολή των εξοντωντικών προστίμων παραβιάζουν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και όπως μαρτυρούν και οι δηλώσεις του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοϊδη, στοχεύουν να διατηρηθούν και μετά την πανδημία.
Η εντεινόμενη αστυνομοκρατία, η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία στους ανοικτούς χώρους, που σύμφωνα με τις δηλώσεις τους δεν ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού και η αστυνομική διαχείριση της πανδημίας εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του συστήματος για επιβολή μέτρων επιτήρησης, ελέγχου, παρακολουθήσεων, περιστολής ελευθεριών.
Είναι φανερό ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα στην κυβερνητική πολιτική για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις εγκληματικές ευθύνες της για τη δημόσια υγεία και για την αντεργατική πολιτική της που εντείνει τη φτώχεια και την ανεργία, οδηγώντας το λαό στην εξαθλίωση, ώστε να καταστείλει «εν τη γενέσει» τους τις λαϊκές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα.
Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πολιτική και κινηματική δράση και για τις λαϊκές ελευθερίες και η έμπρακτη αλληλεγγύη από την πλευρά του κινήματος σε όσους διώκονται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις είναι αναγκαία για να ορθώσουμε τείχος υπεράσπισης όσων αγωνίζονται, αλλά και για την προστασία στο καθένα και την καθεμιά που έρχεται αντιμέτωπος με τον κυβερνητική και κρατική τρομοκρατία, την αστυνομική βία και καταστολή και για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση στο λαό.
Απαιτούμε να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα και να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες
από τους συλληφθέντες.
Καταδικάζουμε την εκμετάλλευση της πανδημίας ως πρόσχημα για την επίθεση στα εργατικά, δημοκρατικά δικαιώματα (με τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία αλλά και στην
συνάθροιση). Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στους αγώνες.
Δηλώνουμε την αντίθεσή της στο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων & στην ποινικοποίηση της πολιτικής, κινηματικής δράσης.

4. Aπό την ROSA NERA:

Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι η κρατική διαχείριση, δεν είναι μόνο ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνη για την υγεία μας. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βασίζεται σε υποστελεχωμένες δομές του δημόσιου συστήματος υγείας και τα αιτήματα των συνδικάτων των υγειονομικών, ήδη από την πρώτη καραντίνα, δεν εισακούονται. Η κυβέρνηση αφού απέτυχε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την πανδημία, προχωρά σε αστυνομική διαχείριση. Ξύλο, πρόστιμα και χημικά σε όσους αμφισβητούν την κρατική τρομοκρατία και τις πολιτικές υποτίμησης της ζωής και της εργασίας μας. Πρόσφατα, το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., εξέδωσε και νέα απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προχώρησε στο “άνοιγμα” του εμπορίου, με αποτέλεσμα έξω από τα μαγαζιά αλυσίδων της ένδυσης – είναι πασίγνωστες πλέον οι εικόνες από το πεζόδρομο της Ερμού στην Αθήνα- να παρατηρείται το φαινόμενο μαζικού συνωστισμού καταναλωτών. Γεγονός που για μία ακόμη φορά αποκαλύπτει την στρατηγική του “όλα για το κεφάλαιο”, που ακολουθεί το ελληνικό κράτος.
Απ’ την άλλη, όλο και περισσότερες κινήσεις, τοπικά και πανελλαδικά, σπάνε το μονοπώλιο της κρατικής αφήγησης με κινηματικές παρεμβάσεις στο δρόμο και το διαδίκτυο, προσπαθώντας να αντιταχθούν στις παράλογες απαγορεύσεις. Το φοιτητικό κίνημα, διεκδίκησε και πέτυχε την παρουσία του στο δρόμο, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έπειτα από μαζικές συγκεντρώσεις οι οποίες κι αυτές χτυπήθηκαν με ξύλο και χημικά.
Η κρατική διαχείριση του covid στην Ελλάδα, επενδύει απ’τη μία στο φόβο και την καταστολή, απ’την άλλη στην αποχαύνωση και τη εξαγορά των ΜΜΕ, τόσο που πλέον ο παραλληλισμός με τη Χούντα δεν ακούγεται γραφικός. Η διάκριση των εξουσιών (νομοθετική, δικαστική, εκτελεστική), που αφορούσε τη διασφάλιση της αστικής δημοκρατίας, χαλαρώνει ή εκλείπει τελείως. Με νομοθετήματα “της μιας βραδιάς”, μπορεί να απαγορεύεται η συνάθροιση, η μετακίνηση, η διαδήλωση. Παράλληλα, με την εντατική λειτουργία της Βουλής περνάνε νομοσχέδια αντεργατικά, αντιπεριβαλλοντικά και αντικοινωνικά, επενδύοντας ακριβώς σε αυτήν την φίμωση της πολιτικής δράσης από τα κάτω.
Τα κράτη επιχειρούν να διαχειριστούν τις υγειονομικές κρίσεις προς όφελος του κεφαλαίου, με συνέπεια να γίνονται όλο και πιο αυταρχικά, συνεχίζοντας την αποδημοκρατικοποίηση των θεσμών. Όπως και πριν, τώρα και με κορωνοϊό, στοχοποιούν τον κόσμο που αγωνίζεται για την καλυτέρευση της κοινωνίας, για υγεία και αξιοπρέπεια.
Όπως και πριν, τώρα και με κορωνοϊό, τα ζητούμενα παραμένουν ίδια:
Ταξικοί αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση.
Στήριξη στους αγώνες των εργατών/τριών, και ειδικά στα νοσοκομεία, στην κατεύθυνση μιας αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης για όλους/ες.
-Να αποσυρθούν οι κατηγορίες απέναντι στους συλληφθέντες/είσες της 6ης Δεκέμβρη
-Άμεση διαγραφή των προστίμων, που στοχεύουν στην επιβολή κλίματος τρομοκρατίας και οικονομικής εξόντωσης απέναντι στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

πηγή: https://www.facebook.com/SolidarityWithRosaNera/?__tn__=-UC*F


XΑΡΟΝΤΑΣ: Πλήρωσέ μου, καταραμένε, τα ναύλα του Θανάτου! Aμέσως! Έλα τώρα!

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Πιο σιγά ρε Κύριος, τι φωνάζεις;

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Πλήρωνε, είπα!

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Ωχ, καλά….Aρχίσαμε τα «χουντιλίκια» λοιπόν Χάρoντα; Καλά, συνέχισε να φωνάζεις, φώναζε όσο σου γουστάρει!

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Πλήρωσέ με! Αυτός είναι ο νόμος! Ο Νόμος του Χάροντα όταν σας περνάμε στην απέναντι όχθη.

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Οὐκ ἂν λάβοις παρὰ τοῦ μὴ ἔχοντος!

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Tι είναι πάλι αυτό; τι λες τώρα; τι εννοείς;

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Δεν πρόκειται να πάρεις τίποτα από αυτούς που δεν έχουν…

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Χα! Και υπάρχει κάποιος που να μην έχει ούτε έναν οβολό;

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποιος άλλος, εγώ πάντως δεν έχω.

ΧΑΡΟΝΤΑΣ:Ε, λοιπόν, μά τον Πλούτωνα, θα σε πνίξω, παλιάνθρωπε αν δεν με πληρώσεις.

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Κι εγώ θα αρπάξω το κουπί, να σου δώσω μια με το ξύλο, και θα σε διαλύσω!

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Δηλαδή, την πορεία προς το θάνατο με το καράβι μου, ελπίζεις πως θα την έχεις κάνει δωρεάν;

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Ρώτα τον Ερμή, τον αγγελιοφόρο σας! Αυτός να πληρώσει για λογαριασμό μου, αυτός που πήρε ένα σωρό τηλέφωνα για να με παραδώσει σ᾽ εσένα.

ΕΡΜΗΣ: Μεγάλο κέρδος, μά τον Δία, αν θα πρέπει και να πληρώνω από πάνω για τους πεθαμένους.

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Α, δεν πρόκειται να σε αφήσω ήσυχο.

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Αυτό βλέπω…Γι᾽ αυτό λοιπόν τράβα το πλεούμενο στη στεριά και περίμενε. Αλλά για σκέψου: εφόσον δεν έχω φράγκα, πώς θα μπορέσεις να μου τα πάρεις;

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Καλά, εσύ δεν ήξερες ότι έπρεπε να τα φέρεις;
Μόνο εσύ λοιπόν θα καυχιέσαι ότι ταξίδεψες τζάμπα;

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Aααα, όχι και τζάμπα! Όχι και τζάμπα, αφεντικό· και την αντλία τη χειρίστηκα και στο κουπί εγώ βοήθησα περισσότερο, και ο μόνος που δεν κρύφτηκε να βάλει τα κλάματα όταν μας σκότωνες στις παράλογες προσταγές σου και στο μαστίγιο, πάλι εγώ ήμουν.

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Kαλά, άσε τώρα τις πολιτικούρες!
Αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τα ναύλα. Πρέπει να πληρώσεις τον οβολό· δεν επιτρέπεται να γίνει αλλιώς!

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Αφού είναι έτσι, σου έχω μια καλή ιδέα: πήγαινέ με πάλι πίσω στη ζωή!

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Πλάκα κάνεις! Για να με ξυλοφορτώσουν από το Υπουργείο του Θανάτου!

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Ε, τότε λοιπόν, μη με ενοχλείς.

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Για δείξε μου τα χαρτιά σου και τί έχεις στο σακούλι σου.

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Λούπινα, αν θέλεις, και την προσφορά στην Εκάτη, έχω στέιλει και τον σχετικό κωδικό.

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Αχ! Θεοί! Από πού μας τον έφερες, Ερμή, αυτόν τον κυνικό; Και τί λόγια δεν έλεγε στο ταξίδι, κοροϊδεύοντας όλους όσους αποδέχτηκαν το ταξίδι στο θάνατο, και τραγουδώντας μόνο αυτός, μέχρι και πανό για αυξήσεις όσων τραβάνε κουπί και για συντάξεις επιστροφής στη ζωή ανέβασε στο καράβι επάνω! Και όλα αυτά ενώ θα έπρεπε απλά να θρηνεί τον χαμό του όπως όλοι!

ΕΡΜΗΣ: Δεν ξέρεις, Χάροντα, ποιόν άνθρωπο πέρασες απέναντι; Κάποιον εντελώς ελεύθερο· δεν τον νοιάζει για τίποτε. Αυτός είναι ο Μένιππος.

ΧΑΡΟΝΤΑΣ: Κι όμως, αν ποτέ σε πιάσω….

ΜΕΝΙΠΠΟΣ: Αν με πιάσεις, αφεντικό. Και να με πιάσεις! Δυο φορές όμως δεν θα μπορέσεις να με πιάσεις!

—Από τους ΝΕΚΡΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ, —
του Λουκιανού
(Σαμοσάτα 125 μ.Χ. – Αθήνα 180 μ.Χ.)

Η μετάφραση του αποσπάσματος είναι πιστή απόδοση από τα αρχαία, πλην κάποιων ελάχιστων επικαιροποιήσεων, ώστε να γίνει η μεταφορά στο πνέυμα των νεκρικών διαλόγων των καιρών μας.

Φωτογραφία: από την σημερινή πορεία ενάντια στα τηλε-μπατσο-χαρο-πρόστιμα καταστολής της διαμαρτυρίας όσων συμμετέχουν στους αγώνες για υγεία – αξιοπρέπεια – παιδεία – ίσα δικαιώματα.

πηγή: https://www.facebook.com/SolidarityWithRosaNera/?__tn__=-UC*F

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.