Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων : Για τις εκκενώσεις καταλήψεων στέγης

Οι καταλήψεις στέγης προσφύγων και μεταναστών γεννήθηκαν από την ανάγκη των ξεριζωμένων να επιβιώσουν. Θεμελιώθηκαν σε εγκαταλελειμμένα κλειστά κτίρια που πήραν ζωή με συλλογική προσπάθεια και οδηγό την αυτοδιαχείριση και την αλληλεγγύη. Πρόκειται για τόπους που συναντήθηκαν οι κατατρεγμένες-οι, απ’ όπου κι αν προέρχονται, προκειμένου να ζήσουν και να αντισταθούν στον εγκλεισμό που επιβάλλουν τα κέντρα κράτησης, με τις γνωστές άθλιες συνθήκες,  να σπάσουν στην πράξη τα τείχη του φόβου, της σιωπής, της εξατομίκευσης.

Η ζωή σ’ αυτές τις καταλήψεις στέγης δε συγκρίνεται με το καθεστώς εξαίρεσης που χαρακτηρίζει τις κρατικές δομές, που ποινικοποιεί τη μετανάστευση και στερεί στους κρατούμενους την πρόσβαση στα βασικά δικαιώματα.Και σίγουρα εκεί δεν κινδυνεύουν τα παιδιά να καταλήξουν κάτω από τις ρόδες διερχόμενων φορτηγών, παίζοντας κρυφτό..Οι καταλήψεις στέγης που συνεισέφεραν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, χωρίς τα τεράστια ποσά των χρηματοδοτήσεων των επίσημων δομών, κρίνονται ως «κέντρα ανομίας». Οι επιχειρήσεις εκκένωσης πραγματοποιούνται ξημερώματα από πάνοπλους ράμπο που δήθεν πατάσσουν την ανομία κι έτσι ένας ακόμη ξεριζωμός καταγράφεται στη ζωή τόσων ηλικιωμένων, γυναικόπαιδων, ανάπηρων πολέμου, ανθρώπων που απλά θέλουν να ζήσουν.

Το πάγωμα του χρόνου στα κλικ των φωτογράφων αποκαλύπτει το μεγαλείο της βαρβαρότητας και σίγουρα δεν καταγράφεται καμιά πάταξη ανομίας. Κανένα αίσθημα ασφάλειας δεν εμπνέουν οι εικόνες που φανερώνουν τη φρίκη του διωγμού. Γι’ αυτό στην τελευταία επιχείρηση εκκένωσης συνελήφθη ένας φωτορεπόρτερ με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης.. Γιατί το νέο δόγμα «τάξη και ασφάλεια» έχει βαλθεί να φιμώσει κάθε νησίδα αντίστασης και ελευθερίας, θέλει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου και να πατάξει κάθε εστία δημιουργικής έκφρασης και πολιτικής ανυπακοής.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η άγρια καταστολή και η γενικευμένη επιχείρηση φίμωσης ικανοποιεί τους ανθρώπους του σακατεμένου μεροκάματου, όσες και όσους καθημερινά βλέπουν τα δικαιώματά τους  να συνθλίβονται με πακέτα νομοθετικών ρυθμίσεων. Γιατί ο εχθρός μας δεν είναι οι φτωχοί του κόσμου, αλλά τα πραγματικά κέντρα ανομίας , τα κέντρα λήψης αποφάσεων που υποτιμούν την εργασία και τη ζωή μας..  Γιατί η κρατική βία, η δικαστική αυθαιρεσία και η προκλητική ασυλία στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τους κάθε λογής εγκληματίες (ναρκέμπορους, παιδεραστές, δολοφόνους) κρύβεται στα σενάρια ανάπτυξης που τσακίζουν τη φύση και τον άνθρωπο.

Να ξανασκεφτούμε λοιπόν πριν τα βάλουμε με τους αδύναμους ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Γιατί η δημοκρατία τους βρωμάει φασισμό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων

πηγή:https://el-gr.facebook.com/stekichania/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

css.php