Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων : Παρέμβαση για τους Αστέγους, Παραμονή Χριστουγέννων

Να νοιαστούμε μαζί με τους αστέγους

Στην πόλη, γύρω μας, υπάρχουν άστεγοι συνάνθρωποι μας, οι οποίοι καθώς προχωρά ο χειμώνας αντιμετωπίζουν άμεσα ακόμη και το πρόβλημα της επιβίωσης.

Στη πόλη μας, δεν υπάρχει ένας χώρος θερμαινόμενος που να λειτουργεί σε 24η βάση για τους αστέγους με την κατάλληλη υποδομή, ούτε μία ομάδα ουσιαστικής υποστήριξης τους στο δρόμο, παρά το ότι ο δήμος έχει την τυπική υποχρέωση (εγκύκλιος 19/11/2018, Αρ.Πρ.Δ13οικ.60459/2927). Ακόμη περισσότερο δεν υπάρχει δομή φιλοξενίας παρά το νόμο που θεσπίζει Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων και Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας, (ΦΕΚ: τεύχος Β/Αρ. Φύλλου 1336/12 Μαΐου 2016).

Σ’ αυτή τη πόλη, αυτές τις μέρες, φαίνεται να γιορτάζεται με τα Χριστούγεννα ένα χαμένο νόημα, απωθημένο πίσω από τις γυαλιστερές βιτρίνες και τα πολλά λαμπιόνια.

Το μόνο που έχει κάνει ο Δήμος τα τελευταία δύο χρόνια για τους αστέγους είναι να λειτουργεί το νυχτερινό καταφύγιο που μπορεί φιλοξενήσει μόνο 20 άτομα και μόνο τη νύχτα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί στην πόλη τρεις άστεγοι νεκροί.

Πρόσφατα και μετά από πολύμορφη κινητοποίηση πολιτών, ο Δήμος ισχυρίστηκε ότι έλυσε το πρόβλημα μιας οικογένειας από το Ιράκ με τέσσερα παιδιά που κοιμόνταν στη βροχή και στο κρύο, αλλά το έκανε χωρίζοντάς την σε δύο διαφορετικούς χώρους φιλοξενίας: σε ένα χώρο για την μητέρα με τα παιδιά και στο νυχτερινό καταφύγιο για τον πατέρα. Ευτυχώς, υπήρξε προσωρινή λύση πέρα από το δήμο και η οικογένεια τελικά δεν χωρίστηκε.

Φαίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία άδεια σπίτια και τουρίστες που βρίσκουν όποτε θέλουν κατάλυμα σε μια πόλη που έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο Airbnb και από την άλλη άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη στέγης αλλά ζουν στο δρόμο και σε τρώγλες και αντιμετωπίζονται ως αόρατοι.

Ζητάμε την ενεργό συμμετοχή σας σε ένα δίκτυο στήριξης αυτών των ανθρώπων που κινδυνεύουν να μη βγάλουν το χειμώνα και στις δράσεις που αναγγέλλουμε για πίεση προς το Δήμο.
Ζητάμε, υπνόσακους, κουβέρτες, σκούφους, γάντια αλλά και πιθανά διαθέσιμα σπίτια για φιλοξενία αστέγων, ειδικά την περίοδο του χειμώνα.

Τηλέφωνα: 6976677743, 6942075109
Χώρος: Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών,
Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5

πηγή: https://el-gr.facebook.com/stekichania/

css.php