Χανιά: Προβολή & συζήτηση -Ευπρόσδεκτοι τουρίστες – Ανεπιθύμητοι κάτοικοι | Πέμπτη 09/08, ώρα:21:00 στην κατάληψη Rosa Nera

Σε ποιόν απευθύνεται τελικά η πόλη;

Το χειμώνα, είναι μια πόλη σε προετοιμασία της τουριστικής της παράστασης. Προετοιμάζεται για τη σεζόν, επιδιορθώνει και κατασκευάζει τα σκηνικά της, αναζητά εποχιακούς ηθοποιούς – υπαλλήλους μιας χρήσης, ανακαινίζει την εικόνα της και το μήνυμά της. Μια πόλη που ανέχεται και χρησιμοποιεί τους ίδιους της τους κατοίκους, για να επιβιώσει το χειμώνα. Και όσους δεν είναι διατεθειμένοι, ή σε θέση να αναλάβουν κάποιο ρόλο στην παράσταση της τουριστικής της φαντασμαγορίας, είναι έτοιμη να τους εκτοπίσει, να τους αποκλείσει ή να τους κρύψει, με τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, όπου ανοίγει τις αυλαίες της και υποδέχεται το κοινό της.

Ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, και με αφορμή τις προβληματικές που τόσο εμείς όσο και άνθρωποι δίπλα μας βιώνουμε, συγκροτήθηκε μια ομάδα προβληματισμού, η οποία στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας με τίτλο «Ευπρόσδεκτοι τουρίστες – ανεπιθύμητοι κάτοικοι: Συλλογικές διαμαρτυρητικές δράσεις στα Χανιά, χρησιμοποιώντας την επανακωδικοποίηση του Brecht και του Artaud στο δημόσιο χώρο”, πραγματοποίησε δράσεις τοποθετημένες σε δημόσιους χώρους – σύμβολα της τουριστικοποίησης. Οι δράσεις αυτές, υιοθετώντας θεατρικά στοιχεία επανακωδικοποιημένα στην πόλη, προσπαθούν είτε να σχολιάσουν και να καυτηριάσουν τη δεδομένη προβληματική κατάσταση, είτε να αναδείξουν αόρατες πτυχές της.

Σε αυτήν την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μια συνοπτική παρουσίαση της διαδικασίας που ακολουθήσαμε και θα προβληθούν τα βίντεο των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από 30/5 έως 5/6 και των συζητήσεων – συνεντεύξεων που τις τροφοδότησαν. Θα επιχειρήσουμε έπειτα να γίνει μία συζήτηση πάνω στην τουριστικοποίηση της πόλης και στον τρόπο δράσης ενάντια σε αυτήν.

Η εκδήλωση φιλοξενείται από την κατάληψη Ρόζα Νέρα, η οποία στήριξε και τροφοδότησε το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδικασίας. [Πέμπτη 9/8/18-ώρα:21:00]

Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο καφενείο της Πέμπτης!

thecityreacts@blogspot.gr |http://thecityreacts.blogspot.comhttp://rosanera.squat.gr/

css.php