Χανιά : Ενημέρωση από την αντιφασιστική διεθνιστική συγκέντρωση της 8/7 στη Σπλάντζια

Η πανκινητοποίηση δεξιών – ακροδεξιών – φασιστών από όλη τη δυτική Κρήτη κατάφερε να μαζέψει γύρω στα 350 άτομα, εκ των οποίων οι 100 περίπου από νομό Ρεθύμνου (1 λεωφορείο συν αυτοκίνητα). Με δεδομένο ότι στόχος ήταν να «βουλιάξει η Κρήτη», με δεδομένη την ένταση για το όνομα της Μακεδονίας και την προπαγάνδα που έκαναν οι διοργανωτές (αυτοκίνητα – ντουντούκες σε χωριά, υποστήριξη από μερίδα του τοπικού τύπου, χρήση πολιτιστικών – χορευτικών συλλόγων, πολιτικών οργανώσεων δεξιών λαμόγιων και γλέντι με μπάντα γνωστού μουσικάντη που έφερε και κάποιους που ίσως να μην ερχόταν αλλιώς) η προσέλευση ήταν μάλλον απογοητευτική για όσες και όσους είχαν επενδύσει πολλά παραπάνω στα εθνικιστικά πανηγύρια.
Το θέαμα, φυσικά αποκρουστικό για όσους πέρναγανε από εκεί, με γιγαντοπανώ του Χουντόδουλου που «μίλησε» στα ηχεία από τον ψηφιακό του τάφο, εθνικιστικά έως νεοναζιστικά συνθήματα ενώ μπατσαρία υπήρχε παντού γύρω από την πλατεία. Στο τέλος του φασιστο – γλεντιού οι «εορτάζοντες» αποσύρθηκαν στις τρύπες τους.
Η αντιφασιστική περιφρούρηση των γειτονιών γύρω από τη Σπλάντζια και των υποδομών του κινήματος, μέσα από την κινητοποίηση αναρχικών – αντιφασιστών και οι διαδικασίες αντι – πληροφόρησης, (σε συνδυασμό με τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία της 16ης Ιούνη, που έγινε «αόρατη» από τον τοπικό τύπο) κατάφεραν σε πρώτο χρόνο να σπάσουν τον ακροδεξιό μονόλογο που έλπιζε να γίνει κυρίαρχος στα Χανιά.

BBC 2

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1589915/


Χανιά : Ενημέρωση από την αντιφασιστική διεθνιστική συγκέντρωση της 8/7

Η πανκινητοποίηση όλης της δυτικής Κρήτης, δεξιών – φασιστών – ακροδεξιών, δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει περισσότερα από 350 – 400 άτομα στα Χανιά, 100 εκ των οποίων από το νομό Ρεθύμνου.

Όσες και όσοι επένδυσαν στα εθνικιστικά πανηγύρια, μάλλον θα απογοητεύτηκαν καθώς οι δηλωμένες προσδοκίες των εθνικιστών ήταν «να βουλιάξει η Κρήτη».

Άλλωστε για εβδομάδες τώρα γινόταν έμμισθη προπαγάνδα με αυτοκίνητα ντουντούκες και περιοδείες σε χωριά, υπήρχαν κράχτες συνδιοργανωτές πολιτιστικοί και χορευτικοί σύλλογοι, δεξιές οργανώσεις λαμόγιων επιχειρηματιών, μερίδα του τοπικού τύπου προπαγάνδιζε ανοιχτά τη φασιστοσύναξη γράφοντας παράλληλα ανιστόρητα άρθρα εθνικιστικού μίσους, ενώ γνωστός μουσικάντης συμμετείχε στο γλέντι με την μπάντα του, με αποτέλεσμα να σκάσουν και κάποιοι που αλλιώς δεν θα πήγαιναν αν το εθνικιστικό πανηγύρι ήταν ξεροσφύρι.

Το θέαμα ήταν αποκρούστικό για όσο κόσμο πέρναγε από την πλατεία: εθνικιστές νεοδημοκράτες, ακροδεξιοί, χιτλεραυγήτες, καμιά 5 – 6 παπάδες με ραφτά πάνω στο ράσο. Όλοι σε παραλλήρημα εθνικιστικών έως και νεοναζιστικών συνθημάτων, συνοδεία χορευτικού φολκλόρ συνόλου και γνωστής έντεχνης κρητικής μπάντας που διακόπτονταν από αντικομμουνιστικούς ύμνους ή το…»..της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ..».

Στο κέντρο ένα γιγαντοπανώ του Χουντόδουλου, ο οποίος μάλιστα «έβγαλε λόγο» μέσα από τον ψηφιακό τάφο των αρχιεσκοπικών mp3 αρχείων. Μια τεράστια σημαία απλωμένη στο πλακόστρωτο, για να πιάνει χώρο και να φαίνονται πολλοί, που την κούναγαν σταθερά και αμείωτα πάνω κάτω σαν να ξεσκονίζουν κουρελού και γύρω – γύρω από την πλατεία μπάτσοι, μπάτσοι κι’ άλλοι μπάτσοι και ασφαλίτες.

Η αντιφασιστική – διεθνιστική κινητοποίηση αναρχικών – αντιφασιστών, (αρχικά μέσα από την πορεία της 16ης Ιούνη, στη συνέχεια μέσα από την καθημερινή αντιπληροφόρηση και τέλος στις 8 Ιούλη, την περιφρούρηση των γειτονιών και των καταλήψεων γύρω από τη Σπλάντζια και των υποδομών του κινήματος), κατάφερε να σπάσει την επίθεση της ακροδεξιάς και το μονόλογο που επιχείρησε να περάσει στην κοινωνία και τον τύπο γύρω από το μακεδονικό.

BBC 3

πηγή:  https://mpalothia.net/chania-enimerosi-apo-tin-antifasistiki-diethnistiki-sygkentrosi/

css.php