Xανιά : Ανταπόκριση από την επέμβαση ΕΚΑΜ και τη στάση στις φυλακές Αγιάς

Εισβολή των ΕΚΑΜ στο σωφρονιστικό κατάστημα Κρήτη 1 &

Νυχτερινή στάση κρατουμένων
ή αλλιώς ..

Μια σιωπηλή εξέγερση αυτών που παλεύουν ακόμα για την αξιοπρέπεια τους.

Τα γεγονότα:

Την Τετάρτη 30 Μαΐου πολυπληθής ομάδα της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) επεμβαίνει στο σωφρονιστικό κατάστημα Κρήτη 1. Το αφήγημα για την επέμβαση αυτή περιλαμβάνει μια απόπειρα απόδρασης νεοαφιχθέντος κρατουμένου στο κατάστημα και όντας αυτός βρισκόμενος στο πειθαρχείο.

Εως σήμερα, Δευτέρα, 4 Ιουνίου, οι ενημερώσεις, στα τοπικά και μη*, ΜΜΕ αναφέρονται σε μια απόδραση βαρυποινίτη, ο οποίος είχε σκάλα στη διάθεση του, τσαντάκι με εργαλεία και είχε λιμάρει κάγκελα. Επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι βρίσκονταν στο πειθαρχείο της φυλακής και ότι βρισκόνταν μόλις λίγο καιρό σε αυτήν.

Κάθε ελλογος νους εν πρώτης θα αναρωτιόνταν για την σοβαρότητα του αφηγήματος περί της απόδρασης και στη συνέχεια και κύρια για την αναγκαιότητα χρήσης της αστυνομικής μονάδας των ΕΚΑΜ, μονάδας που χρησιμοποιείται σε σπάνιες και εξαιρετικά σημαντικές και “δύσκολες” καταστάσεις.

Βέβαια σε τούτο το σημείο δε θα πρέπει να παραβλέψουμε μια τάση για νομιμοποίηση, δια της επαναλήψεων, ακραίων κατασταλτικών πρακτικών, όπως αυτή της επέμβασης στα “σωφρονιστικά” καταστήματα, δυνάμεων των ΕΚΑΜ δια πάσαν αφορμή.

*efsyn , newsbeast, zarpanews, neatv κ.α.

Η εκ των έσω αφήγηση:

Επειδή η βίαιη καταστολή σε ένα χώρο όπως η φυλακή και η μαζική ανταπάντηση σε αυτή είναι ένα περιβάλλον που μας ενδιαφέρει καθώς εκφράζει με μια απολυτότητα και απροκάλυπτη καθαρότητα το πυρήνα-εικόνα αυτής της ριμαδοκοινωνίας, κρίνουμε σημαντικό να δώσουμε, όσο περισσότερο μπορούμε, φωνή στους κατεσταλμένους, στους κρατούμενους.

Η συζήτηση, με τον κρατούμενο (που μπορούμε να ονοματίσουμε Α.Β.) που αποτυπώνεται παρακάτω, εκτιμούμε ότι σκιαγραφεί επαρκώς τα συμβάντα των τελευταίων ημερών καθώς και το κλίμα που έχουν αυτά δημιουργήσει.

Ερώτηση :

Θα μας δώσεις μια εικόνα για το πώς είναι οι φυλακές τις Αγίας τα χρόνια που την έχεις ζήσει;
Α.Β. :

Γενικά τα πράγματα στην φυλακή εδώ είναι ήσυχα, δεν έχουν υπάρξει σοβαρά περιστατικά πέρα από τα κλασσικά που συμβαίνουν στην φυλακή.

Ερώτηση :

Τι συναίβει την Τετάρτη 30/5, το βράδυ;
Α.Β.:

Μας ειπανε ότι έγινε απόπειρα απόδρασης. Κατά τις 20.30 είδαμε να γεμίζουν οι διάδρομοι κουκουλοφόρους , καμιά 50αριά άνδρες των ΕΚΑΜ.

Δεν δικαιολογήται η στάση των ΕΚΑΜ.

Θα μπορούσε να γίνει μια κανονική έρευνα. Αυτοί (ΕΚΑΜ) ήρθαν μόνο να κάνουν ζημιές.

Μας είπαν ότι βρήκαν 1 κάγκελο λιμαρισμένο σε ένα χώρο που έχει 3 εξωτερικούς τοίχους. Μόνο με φτερά μπορείς να φύγεις από κει.

Από την αρχή μπορούν να έχουν τα ονόματα αυτών που λένε ότι πήγαν να αποδράσουν, έχουν κάμερες παντού. Μόνο μέσα στα κελιά δεν έχει.

Με σπρωξιές και βρισίδια μας έσυραν έξω από τα κελιά και μπήκαν, έσπαγαν ότι ήθελαν και τα έκαναν όλα άνω κάτω. Είχαν τέτοιο μίσος που έσπασαν ακόμα και τα καπάκια από την τουαλέτα.

´Ηρθαν μόνο για να λεηλατήσουν.

Έβαζαν το όπλο στον κρόταφο.

Μας έλεγαν

Γαμώ τη φάρα σου , μη μιλάς, μη κοιτάς, Αν κουνηθείς στην άναψα. Τις μαγκιές να τις κάνεις αλλού”.

Μας έβριζαν την οικογένεια, την καταγωγή. Πόσο να αντέξεις να σε βρίζουν;

Ήταν και εισαγγελέας εκεί, αλλά δεν είδαμε να αντιδρά κανείς.

Γενικά μια έρευνα κρατά 1-2 ώρες. Αυτοί ήρθαν 20.30 και έφυγαν στις 3.30

Είχαν εντολή να καταστρέψουν. Ήταν από την αρχή προκλητικοί.
Ο διευθυντής της φυλακής μας είπε ότι δε μπορεί να κάνει τίποτα, κουμάντο τώρα κάνει η αστυνομία. Η αστυνομία ήρθε μόνο για να βγάλει το μένος της και να καταστρέψει.

Ερώτηση:

Πώς αντέδρασαν οι κρατούμενοι σε όλο αυτό;

Α.Β.:

Εμείς εκείνη την μέρα και την επόμενη δε μπήκαμε στα κελιά μας και κρατήσαμε ανοιχτό και το προαύλιο. Όλα λειτουργούσαν κανονικά μόνο έλειπαν οι φύλακες και τα κελιά μας ήταν ανοιχτά.

Όλοι οι υπεύθυνοι της φυλακής είχαν φύγει. Ακόμα και ο σκοπός από το φυλάκιο είχε φύγει.

Κανένας από την φυλακή δε υπήρχε να μιλήσουμε.

Ήθελαν να βρούνε αφορμή να ξαναμπούνε τα ΕΚΑΜ.

Ένας παλιός που έχει κοντά 2 δεκαετίες στην φυλακή στα Χανιά είπε ότι ποτέ άλλοτε δεν έχουν μπει τα ΕΚΑΜ εδώ.

Την Πέμπτη ήρθε μια ψυχολόγος. Μέχρι το Σάββατο δεν ερχόταν κανένας να μιλήσουμε.
Το Σάββατο ήρθαν ο αρχιφύλακας και ο διευθυντής της φυλακής και μας είπαν ότι την Τρίτη (5/6) θα έρθει επιτροπή από το υπουργείο να μιλήσουμε. Γι αυτό αποφασίσαμε να μπούμε στα κελιά και να περιμένουμε για την Τρίτη.

Ερώτηση:

Ποιά είναι τα αιτήματα σας;
Α.Β.

Δε θέλουμε να ξαναμπούνε όπλα στην φυλακή. Δεν θέλουμε να ξαναμπούνε τα ΕΚΑΜ στη φυλακή.

Θα περιμένουμε την Τρίτη για να μιλήσουμε με το υπουργείο και θα περιμένουμε να απαντήσει στο αίτημα μας .

Δεν δεχόμαστε

Δεν αντέχουμε άλλο να μας βρίζουν. Το ξύλο πονά 1, 2, 3 μέρες, το ψυχολογικό δε περνά.

Κάποιοι βλέπουν εφιάλτες μετά την Τετάρτη.

Είναι απίστευτο το τι μίσος βγάζουν (σημ. : η αστυνομία).

Μπορεί να έχουμε κάνει τα λάθη μας και να πληρώνουμε για αυτά με τη ζωή μας , δεν είναι λογικό να πληρώνουμε ακόμα χειρότερα εδώ μέσα.

Αν δεν γίνουμε καλύτεροι, τουλάχιστον να μην γίνουμε χειρότεροι.
Έχουμε χάσει τα πάντα μόνο η αξιοπρέπεια μας έχει μείνει εδώ μέσα. Προτιμούμε να καούμε στα στρώματα μας παρά να τη χάσουμε και αυτή.

***

Κάπου εδώ έκλεισε η επικοινωνία μας με τον Α.Β.. Προς το παρόν.

Ακολουθούν λίγες φότο από τα κελιά μετά την επέμβαση των ΕΚΑΜ.

Κλείνοντας και από τη μεριά μας έχουμε μονάχα να πούμε ότι …

Όλες οι αξίες αυτής της κοινωνίας είναι τα κλουβιά και τα συστήματα ασφαλείας

Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων

&

Την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε αυτούς που αγωνίζονται

ΣΟ Χανίων, Άπατρις

https://apatris.info/epemvasi-ekam-ke-stasi-stis-fylakes-agias/

****

Υπόμνημα των κρατουμένων των φυλακών της Αγιάς

Δημοσιεύουμε εδώ το υπόμνημα των κρατουμένων των φυλακών της Αγιάς. Το υπόμνημα έρχεται μετά τα κατασταλτικά γεγονότα της Τετάρτης 30 Μαίου (καταγράφονται εδώ).

Έχει διακινηθεί και υποστηρίζεται από τη πλειονότητα των «σωφρονιστικών» καταστημάτων στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το υπόμνημα:

Προς Υπουργείο Δικαιοσύνης
Κ. Υπουργό Δικαιοσύνης.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις φυλακές Χανίων, με την εισβολή αντρών των ΕΚΑΜ με πρόσχημα την έρευνα, σας ενημερώνουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Από σήμερα δε θα δεχθούμε παρουσία της ειδικής κατασταλτικής ομάδας σε καμία φυλακή με παρόμοιο τρόπο. Δεν έχουμε σκοπό να γκετοποιήσουμε τις φυλακές, όμως δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές. Κάθε φορά που εισβάλουν τα ΕΚΑΜ στις φυλακές μπορείτε και μόνοι σας να ανακαλύψετε τα αίσχη που έχουν κάνει. Έχουν παρατηρηθεί ρατσιστικά κίνητρα όπως φυσικά έχουν στοχοποιηθεί και Έλληνες κρατούμενοι που συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες. Έχουμε κινηθεί με κάθε  νόμιμο τρόπο απέναντι σε αυτές τις ενέργειες, φτάσαμε το θέμα μέχρι και στα  ευρωπαϊκά δικαστήρια και περιμένουμε τις εξελίξεις των ενεργειών μας.
Μέχρι τότε σας λέμε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ισοβίτες-μεγαλοποινήτες που έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Δεν έχουμε χάσει όμως την αξιοπρέπεια μας και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το αγαθό να το πάρουμε μαζί μας!

Το παρόν υπόμνημα δεν θέλουμε να το θεωρήσετε απειλητικό. Είναι μια τελευταία κραυγή αγωνίας για το αύριο μας.
Σας παρακαλούμε μην μας φτάσετε στο να κάψουμε το κορμί μας πάνω στο στρώμα που κοιμόμαστε. Όσο ακραίο και να ακούγεται έχουμε να σας πούμε πως υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι που έχουν τύχει πολλές φορές σε τέτοια συμβάντα και έχουν φτάσει στα όρια τους.
Λάβετε το σοβαρά υπόψιν σας και ενεργείστε καταλλήλως.

https://apatris.info/xania-ypomnima-kratoumenon-fylakon-agias/

1 Σχόλιο

  • Επιτροπή Αγώνα Κρατουμένων Φυλακών Χανίων on 04/06/2018 at 23:21

  Πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα που παραμένουν μετά την εισβολή των ΕΚΑΜ τα ξημερώματα της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 στις φυλακές της Αγυιάς στα Χανιά.

  Με πρόσχημα πληροφορίες για επικείμενη απόδραση, διμοιρίες αστυνομικών εισέβαλλαν στα κελιά των κρατουμένων σε όλες τις ακτίνες των φυλακών, και χρησιμοποιώντας ακραίες κατασταλτικές μεθόδους, εξάντλησαν με χαρακτηριστική βιαιότητα, όπως έπραξαν πρόσφατα σε παρόμοιες περιπτώσεις σε αλλά Καταστήματα Κράτησης, κάθε μορφή νομιμότητας.

  Ξυλοκοπώντας, λεηλατώντας, βρίζοντας και καταστρέφοντας από προσωπικά αντικείμενα, οικογενειακές φωτογραφίες έως και σημαίες, κράτησαν τους κρατούμενους από τις οκτώμισι το απόγευμα έως τις τρεισήμισι τα ξημερώματα στους διαδρόμους έξω από τα κελιά, καταπατώντας εκ νέου κάθε έννοια δικαίου που διέπει το «σωφρονιστικό» σύστημα.

  Σημαντικά ερωτήματα, επίσης, προκαλεί η «μεταχείριση» που παγιώνεται ως κατασταλτική μέθοδος επέμβασης από τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ εντός των φυλακών, είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις, είτε για ολόκληρες πτέρυγες κρατουμένων. Όπως και οι λόγοι στους οποίους αποσκοπούν τέτοιες ενέργειες, υπό την ανοχή του αρμόδιου Υπουργείου Δικαιοσύνης με εκτελεστικό όργανο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  Πέντε μέρες μετά, και όσο καμιά εισαγγελική αρχή ή ο γραμματέας του Υπουργείου σε θέματα φυλακών και επί σειρά ετών εργαζόμενος στον Συνήγορο του Πολίτη ως ειδικός επιστήμονας στον «Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» Ευτύχης Φυτράκης, δεν έχουν παραγγείλει στα αρμόδια όργανα την διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού, η οποία χρήζει ποινικών ευθυνών, τόσο θα μένει ατιμώρητη η αυθαίρετη εισβολή των πάνοπλων ΕΚΑΜιτων, που είχε σαν αποτέλεσμα έναν νέο ομαδικό βασανισμό κρατουμένων, με καθαρά ρατσιστικά, εκδικητικά και εκφοβιστικά κίνητρα.

  Ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι στις φυλακές Χανίων, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής κρατουμένων που έχει συσταθεί μετά την επέμβαση των ΕΚΑΜ, αναμένεται κλιμάκιο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα ζητήσουν άραγε οι αρμόδιοι του κλιμακίου, όταν και εάν καταφτάσουν στις φυλακές Χανίων να τους δοθεί το βιντεοσκοπημένο υλικό και τα αρχεία καταγραφής από τις κάμερες ασφαλείας;

  Μένει επίσης αναπάντητο αν κατά τη διάρκεια της βίαιης κατασταλτικής επέμβασης παρευρίσκονταν αρμόδιοι Εισαγγελείς, και αν ναι, γιατί νομιμοποίησαν με την παρουσία τους να χρησιμοποιηθούν στον εικοστό πρώτο αιώνα μέθοδοι που προσομοιάζουν σε πρακτική ίδια με των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

  Οι ασκήσεις καταστολής των ΕΚΑΜ και οι άθλιες συνθήκες κράτησης

  Αν στην πραγματικότητα η αστυνομία, επικαλούμενη κατά το δοκούν αμφιβόλου προέλευσης πληροφορίες, πραγματοποιεί κατασταλτικά «τεστ», εν είδει προπονήσεων ή ασκήσεων ετοιμότητας χρησιμοποιώντας βία και καταστολή, με θύματα κρατούμενες και κρατούμενους πραγματοποιώντας μεταγωγικές απαγωγές μέσα στην νύχτα ή βίαιους ελέγχους με εξευτελιστικές μεθόδους ντροπής, τότε ίσως μπορούμε να μιλήσουμε για μια άτυπη μετατροπή όλων των καταστημάτων κράτησης σταδιακά σε φυλακές «τύπου Γ’».

  Την ώρα που το Υπουργειο Δικαιοσύνης με τη σιωπή του καλύπτει τη δράση τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, ενάντια στα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα, τόσο η χώρα θα βρίσκεται υπόλογη και θα επιβεβαιώνονται οι εκθέσεις όπως η τελευταία από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης και τιμωρίας (CPT) και μόλις είδε το φως της δημοσιότητας.

  Το ίδιο θα συνεχίζονται και οι ντροπιαστικές καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) οι οποίες επιδικάζουν αποζημιώσεις από την Ελλάδα σε κρατούμενους, βαριά ασθενείς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού και των φυλακών Δομοκού, επιβεβαιώνοντας συνολικά το ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό, τριτοκοσμικό μοντέλο που υιοθετεί η χώρα στο όνομα του «σοφρωνιστικού σύστηματος» εντός των φυλακών.

  Οι αντιδράσεις των κρατουμένων

  Ήδη, στις φυλακές Χανίων καταφθάνουν μηνύματα συμπαράστασης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων από πολλές άλλες φυλακές όπως από τις Σέρρες, τον Κορυδαλλό, τα Τρίκαλα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τη Χαλκίδα, το Μαλανδρίνο, την Κέρκυρα κ.α.

  Η Επιτροπή Αγώνα Κρατουμένων στις φυλακές Χανίων με υπόμνημα που απέστειλε σήμερα (4 Ιουνίου) στον υπουργό Δικαιοσύνης περιγράφει τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι τέλος για την αξιοπρέπειά τους:

  «Μετά τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Φυλακή Χανίων όπου κρατούμαστε, δηλαδή την εισβολή των ανδρών της ΕΚΑΜ με πρόσχημα την έρευνα, σας ενημερώνουμε για να προλάβουμε τα χειρότερα. Από σήμερα δεν θα δεχθούμε παρουσία των ανδρών, παρουσία της Ειδικής Κατασταλτικής Ομάδας σε καμιά φυλακή με παρόμοιο τρόπο. Δεν έχουμε σκοπό να γκετοποιήσουμε τις φυλακές όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές.

  Κάθε φορά που έχουν εισβάλει τα ΕΚΑΜ στις φυλακές μπορείτε και μόνος σας να ανακαλύψετε τα αίσχη που έχουν κάνει. Έχουν παρατηρηθεί ρατσιστικά κίνητρα, όπως φυσικά και έχουν στοχοποιηθεί και Έλληνες κρατούμενοι που συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες. Έχουμε κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο σε αυτές τις ενέργειες. Φτάσαμε το θέμα μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και περιμένουμε τις εξελίξεις των ενεργειών μας. Μέχρι τότε, σας λέμε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ισοβίτες – μεγαλοποινίτες που έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Δεν έχουμε χάσει όμως την αξιοπρέπειά μας και είμαστε αποφασισμένοι, αυτό το αγαθό να το πάρουμε μαζί μας.

  Το παρόν υπόμνημα σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να το θεωρήσετε απειλητικό. Είναι μια τελευταία κραυγή αγωνίας για το αύριο μας. Σας παρακαλούμε, μην μας φτάσετε στο να κάψουμε τα κορμιά μας πάνω στα στρώματα που κοιμόμαστε. Όσο και ακραίο να σας ακούγεται έχουμε να σας πούμε πως υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι που έχουν τύχει πολλές φορές σε τέτοια συμβάντα και έχουν φτάσει στα όρια τους. Λάβετε το σοβαρά υπ’ όψιν και ενεργείστε καταλλήλως».

  Επιτροπή Αγώνα Κρατουμένων Φυλακών Χανίων

  http://tetartopress.gr/askisis-katastolis-ton-ekam-stis-fylakes/

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

css.php