Στέκι Μεταναστ(ρι)ών Ηρακλείου : Συνέλευση για τους πρόσφυγες που κρατούνται από χθες στη ΓΑΔΗ | 9/5-ώρα:20:30

Συνέλευση απόψε 9/5 στις 8.30 στο ΣΤέκι Μεταναστ(ρι)ών για τους πρόσφυγες που κρατούνται από χθες στη ΓΑΔΗ

Την Δευτέρα 7/5 το βράδυ έφτασαν από τους Καλούς Λιμένες, μετά από διάσωση του λιμενικού, 53 πρόσφυγες στην αίθουσα των λιμενεργατών στο λιμάνι Ηρακλείου, ανάμεσά τους 2 παιδιά, 2 γυναίκες και 5 ανήλικα ασυνόδευτα στην εφηβεία. Η διαδικασία ταυτοποίησής τους στη ΓΑΔΗ στην Αλικαρνασσό ξεκίνησε άμεσα και τελείωσε την επόμενη μέρα, Τρίτη 8/5.
Όσοι και όσες ήμασταν παρόντες και παρούσες στην αίθουσα των λιμενεργατών τη Τρίτη, αντιληφθήκαμε τα εξής: κάποιες από τις «ανακρίσεις» αντρών της αστυνομίας (με πολιτικά, όχι υπηρεσιακά ρούχα) διεξήχθησαν σε παρακείμενο κτίριο εγκαταλειμμένο και βρώμικο, χωρίς μεταφραστή και δικηγόρο. Στις ερωτήσεις μας για την παρουσία δικηγόρου και διερμηνέα και στην απορία μας γιατί σε ένα ερειπωμένο κτίριο που θυμίζει ταινία θρίλερ, οι αστυνομικοί απάντησαν με χλεύη και ειρωνεία. Την ίδια συμπεριφορά έδειξαν και κάποια μέλη του Λιμενικού Σώματος, άντρες και γυναίκες, απέναντι στους αλληλέγγυους/ες που βρίσκονταν στο χώρο, δίνοντας διαταγές επιτακτικά για το άδειασμα της αίθουσας από τα είδη πρώτης ανάγκης, όταν οι τελευταίοι πρόσφυγες αφέθησαν ελεύθεροι. Μάλιστα πήραν και αντισηπτικά φεύγοντας μαζί τους, τα οποία είχαν φέρει οι αλληλέγγυοι/ες.
Οι μισοί πρόσφυγες της καραβιάς επέστρεψαν στη ΓΑΔΗ, όπου και κρατούνται, λόγω έλλειψης υπηρεσιακών σημειωμάτων ή ληγμένων χαρτιών, μαζί με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Δεν γνωρίζουμε αν έχουν ενημερωθεί για τη διοικητική τους κράτηση, η οποία μπορεί να κρατήσει μήνες στα κρατητήρια της ΓΑΔΗ, χωρίς είδη υγιεινής, προαυλισμό και με άθλιο φαγητό (κοτόπουλο, ρύζι, πατάτες και μόνο). Το έργο το έχουμε ξαναδεί…
Οι άλλοι μισοί αφέθησαν ελεύθεροι αργά το απόγευμα της Τρίτης, έβγαλαν με τη βοήθεια των αλληλέγγυων ομαδικό εισιτήριο για Πειραιά και έφυγαν για Αθήνα, όχι χωρίς προβλήματα ωστόσο, αφού 5 λεπτά πριν την αναχώρηση του πλοίου της Blue Star, η ασφάλεια του πλοίου θεώρησε «ύποπτο» το υπηρεσιακό σημείωμα του ενός από τους πρόσφυγες (πιο.. μελαμψού από τους άλλους) και παραλίγο ο άνθρωπος να μείνει εδώ. Το γιατί η ιδιωτική ασφάλεια ενός πλοίου, που θυμίζει τις γνωστές «ντουλάπες» παραλιακού κλαμπ, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε συμπεριφορά, δεν αποδέχεται υπηρεσιακά σημειώματα, τσεκαρισμένα μάλιστα από την ίδια την Αστυνομία την ίδια μέρα, είναι μια απορία που ευκόλως απαντάται στη σύγχρονη ρατσιστική ελληνική πραγματικότητα…
Καλούμε σε συνέλευση απόψε στις 8.30 στο Στέκι Μεταναστ(ρι)ών, Δελημάρκου 3, για να συζητήσουμε για τις παρεμβάσεις μας για τους ανθρώπους που κρατούνται με μοναδικό τους έγκλημα την μετανάστευση.

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες
Στέκι Μεταναστ(ρι)ών Ηρακλείου – Κοινωνικό Στέκι

ΥΓ: photo ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΥΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (8/5) ως άμεσο αντανακλαστικό στην καραβια προσφύγων, θυμίζουμε οι μισοί πρόσφυγες κρατούνται στη ΓΑΔΗ λόγω χαρτιών… Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα! Δεν θα σταματήσουμε μα το φωναζουμε..

πηγή:https://el-gr.facebook.com/82-889100617811242/