Χανιά : Δράσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας Ν.Μαζίωτη και Π.Ρούπα και στους κρατούμενους των ελληνικών φυλακών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα

Στις 11/11/2017, τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα ξεκίνησαν απεργία πείνας με αιτήματα:

να αποσυρθεί η φωτογραφική διάταξη στο άρθρο 11 παρ. 6 σημ. ε και η παρ. 4 στο ίδιο άρθρο αναφορικά με την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Να μην επανέλθει το καθεστώς φυλακών τύπου Γ΄.

Να βγει άμεσα ο Νίκος Μαζιώτης από την απομόνωση όπου κρατείται με απόφαση του υπουργείου από τον περασμένο Ιούλιο.

Να εισαχθεί ρύθμιση στον σωφρονιστικό κώδικα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου των επισκεπτηρίων με γνώμονα την συχνότητα των επισκεπτηρίων που έχει ένας κρατούμενος. Για παράδειγμα ένας κρατούμενος που έχει μία (1) φορά τον μήνα επισκεπτήριο ή δεν έχει καθόλου να μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο της συνάντησης.

Να υπάρχει ειδικός χώρος επισκεπτηρίων για συνάντηση γονέων με τα παιδιά τους (στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού δεν υπάρχει τέτοιος χώρος) και όταν η συχνότητα των συναντήσεων είναι σπάνια, να αυξάνεται ανάλογα ο χρόνος συνάντησης.

Επίσης το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησαν στις φυλακές κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα. Τα αιτήματα των κρατουμένων είναι τα εξής:

Την απόσυρση της ηλεκτρονικής επιτήρησης ή του κατ’ οίκον περιορισμού που αντικαθιστά την τακτική άδεια και την υφ’ όρων απόλυση,

Τη θεσμοθέτηση του 1/5 της ποινής για την κανονική άδεια (που σήμερα αποτελεί βίτσιο των διαθέσεων του εισαγγελικού λειτουργού),

Την άμεση απόσυρση του άρθρου 11 που επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ,

τον τερματισμό της ταπεινωτικής γύμνωσης του κρατουμένου με το πρόσχημα της έρευνας,

την απόσυρση των περιορισμών που εισαγάγει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας στην εκπαίδευση των κρατουμένων (πάλι σύμφωνα με τις διαθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών),

την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των προσώπων και των συγγενών που επικοινωνούν με τους κρατούμενους,

την απόσυρση της παραγράφου 3, άρθρο 31, που επιτρέπει την υποχρεωτική σίτιση κρατουμένου απεργού πείνας, και τέλος

την διαγραφή της τιμωρητικής διάταξης στο άρθρο 67, που δίνει το δικαίωμα στο συμβούλιο φυλακής να αφαιρέσει τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής (ακύρωση μεροκαμάτων, που ο κρατούμενος έχει ήδη κάνει στη φυλακή).

Ως ένδειξη αλληλεγγύης στις 15/12 κάναμε μικρή εξόρμηση στην πόλη και γράφτηκαν συνθήματα ενάντια στις φυλακές, αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας και στους αγωνιστές κρατούμενους. Επιπλέον στις 16/12 επιλέξαμε να παρέμβουμε (τρικάκια, συνθήματα) στον Δημοτικό Κήπο Χανίων στον χώρο του οποίου έχει στηθεί πανηγυράκι λόγω των ημερών. Έτσι, χαλάσαμε για λίγο την εορταστική διάθεση και την κανονικότητα σε ένα χώρο πλήρως αποστειρωμένο που εκθέτονται ζώα σε κλουβιά και μαζεύεται όλος ο μικροαστικός συρφετός.

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΚΕΛΙΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αναρχικοί-ες (Χανιά 2017)

https://athens.indymedia.org/post/1581611/

css.php