ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ….Στο σήμερα, καλοκαίρι του 2011, τα προσωπεία δεν υπάρχουν πια. Η δήθεν σοσιαλιστική κυβερνούσα, όχι απλά αποποιήθηκε την ευθύνη της, αλλά παρέδωσε την εθνική κυριαρχία στους ευεργέτες της, ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και επιμένει μέσω των ΄΄έντιμων΄΄ και ΄΄ακριτων΄΄ δημοσιογράφων να υποβάλλει την δηθεν επιτακτική ανάγκη του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου δανείου, με ό,τι κόστος αυτό επιφορτίζει….. ποιούς; Όχι, κανένα βουλευτή ή βιομήχανο, αλλά εσένα κι εμένα, το φοιτητη, τον εργάτη, τον αγρότη, τον…

Για τους διαφωνούντες ή έστω τους πιο διαλακτικούς, το λόγο έχουν τα ΜΑΤ, ΔΙΑΣ. Και ποιό λόγο; Αυτόν που όλοι είδαμε ή ζήσαμε στις 15 και στο διήμερο 28-29 Ιούνη στην Αθήνα, τον στρατιωτικό λόχο με στολές αστυνομίας χωρίς διακριτικά ώστε και νεκρούς αν είχαμε –που απο τύχη δεν είχαμε– δεν θα υπήρχε καταδίκη ή έστω δίκη.

Όλα αυτά, λοιπόν, που στο παρόν ζούμε, μόνο να μας προϊδεασουν και να μας εξοργίσουν μπορούν για το 5ετές (?) μέλλον που ετοιμάζεται για εμάς και το οποίο μας στερεί βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως πρόνοια, σίτηση, στέγαση.

Η ανάγκη για στέγαση είναι ζωτική και θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο δικαίωμα του κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση.

Θεωρούμε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την ύπαρξη άστεγου κόσμου και άδειων κτιρίων στις πόλεις μας.

Θεωρούμε καταπάτηση της ατομικής ελευθερίας το γεγονός ότι αναγκάζεται κάποιος να επωμιστεί το βάρος της μισθωτής σκλαβιάς και να θυσιάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για να μπορεί να πληρώσει ένα νοίκι.

Η κατάληψη στέγης είναι μία δυναμική και ανθρώπινη απάντηση στις βάρβαρες καταστάσεις των καιρών μας, και γίνεται επιτακτική ανάγκη μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον με ανύπαρκτη κρατική πρόνοια.

Η Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία καταλήφθηκε από εμάς,φοιτητές, το 2005, ως κίνηση ουσιαστική ενάντια στα ληστρικά ενοίκια που αυθαίρετα οι μικρομέγαλοι ιδιοκτήτες επιβάλλουν.

Από ερείπιο και εστία μόλυνσης αναδιαμορφώθηκε σε σπίτι ζωντανό, ικανό να καλύψει σε στέγη και σίτηση μεγάλο αριθμό ατόμων που θέλουν και πράττουν την Αυτοδιαχείριση, ατομικά και συλλογικά. Ένα σπίτι όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια αυτομόρφωσης, με studio ηχογράφησης, οργανοποιείο, βιβλιοθήκη.

Σπίτι που στεγάζονται φοιτητές και Erasmus, άνεργοι, μετανάστες, όπου φιλοξενούνται ταξιδιώτες, όλοι με κοινό παρονομαστή την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Χωρίς εκπροσώπους, αλλά με κύριο όργανο αποφάσεων την εβδομαδιαία γενική συνέλευση.

Και όλα ξεκίνησαν ως εξής:

– Τον Οκτώβρη του 2010, γίνεται οργανωμένη παραταξιακή επίθεση σε συνεργασία με πρυτανικές αρχές και τοπικό τύπο, σπιλώνοντας την Α.Εστία και τη δράση της. Πράξη που δεν αφήσαμε αναπάντητη, συγγράφοντας κείμενο και εντείνοντας τις πολιτισμικές μας δραστηριότητες.

– Το Δεκέμβρη του 2010, μπαίνουν κάγκελα σε όσους πανεπιστημιακούς χώρους δεν υπήρχαν, με προφανή σκοπό τη σταδιακή κατάργηση του ασύλου. Οι πόρτες έπεσαν την επόμενη κιόλας μέρα από συντονισμένη δράση φοιτητών του ΤΕΙ, αλλά αντικαταστάθηκαν εξίσου άμεσα και πιο ενισχυμένες.

– Τετάρτη 13/7/2011 βράδυ, βρίσκουμε τις πύλες του ΤΕΙ κλειδωμένες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθει ανησυχία στους κατοίκους για την ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και κατ’ επέκταση στο κτίριο της Α.Εστίας.

– Πέμπτη 14/7 το πρωί, ομάδα κατοίκων πήγε στο γραφείο του προεδρου του ΤΕΙ κ. Καπετανάκη να συζητήσει το θέμα της ανοικτής εισόδου στα Πανεπιστήμια, και αντ’ αυτού δέχτηκε προειδοποίηση για άμεση εκκένωση τον ερχόμενο Αύγουστο, επί της ευκαιρίας ψήφισης του νόμου περί αρσης του πανεπιστημιακού ασύλου (πιθανότατα στις 27 Ιουλίου 2011), που τόσα χρόνια υποσκάπτεται.

Επίσης, η ομάδα κατοίκων δέχτηκε κατηγορίες περί επινοικίασης, τρομονόμου και κακουργηματικών πράξεων, που καμία σχέση δεν έχουν με την καθημερινή πραγματικότητα του σπιτιού.

Στις ημέρες που έρχονται, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Α.Εστία και όσους θέλουν να τη στηρίζουν. Έτσι, καλούμε όλο τον κόσμο με όραμα για  Αυτοδιαχείρηση και Αυτοοργάνωση, φοιτητές και μη, άνεργους και εργαζόμενους, άστεγους και επισφαλείς στεγαζόμενους, να έρθουν και να στηρίξουν με την αλληλεγγύη τους το δικαίωμα όλων μας για ελεύθερη στέγαση, με όποιον τρόπο και ιδέες ανακύψουν μεσα από τη γενική συνέλευση της Α.Εστίας. Όχι μόνο τώρα στους δύσκολους καιρούς φτώχειας και ανέχειας τους οποίους ζούμε, αλλά για πάντα και παντού. Γιατί οι άνθρωποι, γεννιούνται, ίσοι και με τα ίδια δικαιώματα, αυτά της ελευθερίας, της ισονομίας, της πρόνοιας, της σίτησης και της στέγασης για ΟΛΟΥΣ.

ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ :  ΕΑΝ ΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΕΣΕΙ ΘΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΕΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ

Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία ΤΕΙ Ηρακλείου

Ιούλιος 2011

Επικοινωνία :  a.estiateikrete@gmail.com

Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο: keimenook__1_ab3g7c.doc (application/msword)

To κείμενο στα ισπανικά : Amenaza de evacuación de la Residencia Estudiantil Auto-organizada en Heraclión, Creta .

2 σχόλια

    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΣΤΙΑΣ on 20/07/2011 at 20:06

    Η Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία έχει πάρει την απόφαση στήριξης της κατάληψης. Εμείς από σήμερα, καλούμε όλους τους αλληλέγγυους να μας στηρίξουν είτε με την παρουσία τους, είτε με δράσεις της επίλογης τους που θα πραγματοποιήσουν στις πόλεις τους.
    Στα πλαίσια του αντικαθεστωτικού-αντικατασταλτικού φεστιβαλ(ημερομηνία θα ανακοινώθει αύριο σε ανάλογο post),παρέχεται φιλοξενία και φαγητό.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.