Αγιος Νικόλαος: Ευχάριστα τελικά τα νέα κι από το δικαστικό μέτωπο, στο οποίο οδηγήθηκαν μέλη της Καναδικής αποστολής με κατηγορίες για πλημμελήματα…

Τρεις ακτιβιστές συνολικά δικάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα δύο ακτιβιστές που εμπόδισαν με κανό(!!!) το σκάφος του λιμενικού στην καταδίωξη που έκανε για να σταματήσει το πλοίο ΤΑΧΡΙΡ, καθώς και η πλοιοκτήτριά του επειδή δεν σταμάτησε (;;;) τον απόπλου του συγκεκριμένου πλοίου ως όφειλε.

Με το ελαφρυντικό των “μη ταπεινών ελατηρίων” οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με ένα μήνα φυλακής με αναστολή, και έτσι δίνοντας 80ε έκαστος αφέθηκαν ελεύθεροι. Στη δίκη φάνηκε η προσπάθεια της εισαγγελέως να μεταβιβάσει επιτυχώς τις εντολές των προϊσταμένων της των υπουργείων, ώστε η δίκη να έχει ένα καθαρά ποινικό χαραχτήρα. Η προσπάθεια αποτράπηκε από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δικηγόρων, οι οποίοι ανέδειξαν και την πολιτική-κοινωνική διάσταση του προβλήματος, καθώς και από τις απαντήσεις-τοποθετήσεις των κατηγορουμένων.

Έτσι η Καναδική αποστολή έχει μια ακόμα μερική επιτυχία στις αποσκευές της, αφού όλοι οι επιβάτες είναι ελεύθεροι, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, έχουν στην κατοχή τους σε άριστη κατάσταση το σκάφος ΤΑΧΡΙΡ, το οποίο περιμένει στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, την τελική άδεια απόπλου. Και βέβαια πέτυχε να δημοσιοποιήσει τον απαράδεκτο και παράνομο για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, αποκλεισμό μιας ανθρωπιστικής αποστολής σε ένα ακόμα Ελληνικό λιμάνι.

Μεγάλη βοήθεια σε αυτή την εξέλιξη είχαν οι αλληλέγγυοι του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι μάλιστα ξενύχτησαν στο μόλο του Αγίου Νικολάου, την επίφοβη νύχτα της 4ης προς 5ης Ιουλίου όταν οι λιμενικές αρχές, μετά την επιχείρηση κατάληψης και ελλιμενισμού του ΤΑΧΡΙΡ, προσπάθησαν με κάθε τρόπο νε εκτελέσουν τις εντολές της εισαγγελέως ώστε να συλλάβουν όλα τα μέλη της αποστολής. Ήταν η νύχτα που έριξαν τον ψεύτικο συναγερμό ότι το πλοίο έμπαζε νερά και βυθιζόταν, ώστε να κατεβάσουν το πλήρωμα και να το συλλάβουν. Ήταν η νύχτα που δεν επέτρεψαν να ανάψουν οι γεννήτριες του πλοίου με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι εντός του να χάσουν κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, και το πλήρωμα να μην μπορεί ούτε να μαγειρέψει μα ούτε και να χρησιμοποιήσει τις τουαλέτες του πλοίου.

Εδώ όμως για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι πρέπει να πούμε ότι η Λιμενάρχης Δήμητρα Χασιώτη, δεν έδειξε να συμμερίζεται τις μεθοδεύσεις της εισαγγελέως και δεν θα πω περισσότερα για να μην εκθέσω τη στάση της που ήταν αν μη τι άλλο ευγενική. Επίσης θα πω ότι με έκπληξη είδα και από ένστολους λιμενικούς να φέρονται με κατανόηση, ακόμα και με αλληλεγγύη προς τα μέλη της αποστολής. Για παράδειγμα πρόσφεραν με ρεφενέ, φαγητό στους 2 ακτιβιστές με τα κανό που είχαν προσάγει με αυτόφωρη διαδικασία. Τους έβγαλαν τις χειροπέδες, τους έφεραν στεγνά ρούχα και κουβέρτες. Κι ίσως ήταν αυτοί που έσωσαν το πρόσωπο του πολιτισμού και της φιλοξενίας σε αυτή τη χώρα.

Βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε, κάποιοι ένστολοι με στολές παραλλαγής έβλεπαν υποτιμητικά “τα άπλυτα φρικιά” τα οποία ευχαρίστως θα ξυλοφόρτωναν με τη πρώτη εντολή που θα έπαιρναν για βίαια προσαγωγή. Ευτυχώς αυτοί ήταν ελάχιστη μειοψηφία. Και ήταν απομονωμένοι από την πλειοψηφία των συναδέλφων τους.

Τώρα μάλλον θα πρέπει να παρθούν μερικές αποφάσεις από την κεντρική οργάνωση του εγχειρήματος “ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΙΙ”. Πάντως στον Άγιο Νικόλαο φαίνεται τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα από αλλού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ

http://www.palestineresist.gr/

1 σχόλιο

  • [Athens independent media centre] Ελληνικά | English [Patras independent media centre] .: ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ :. Απολυσεις 2010 συγκεντρωμένες οι απολύσεις του 2010 .: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ :. επιλέξτε μέ on 07/07/2011 at 16:18

  Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Αν Ράιτ: “Μας σημάδευαν Έλληνες σαν να ήταν Ισραηλινοί κομάντο…”
  Γεωργία Δάμα, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7/7/2011

  Τριάντα έξι Αμερικανοί επιβαίνουν στο πλοίο που συμμετέχει στο «Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ» με προορισμό τη Γάζα. Ο νεότερος είναι 22 ετών και ο μεγαλύτερος 87.

  «Λυπάμαι για τον ελληνικό λαό που η κυβέρνησή του υποχρεώθηκε να κρατήσει τέτοια στάση. Αυτά συμβαίνουν όταν μια χώρα χάνει την εθνική κυριαρχία της», λέει η 65χρονη Αμερικανίδα ακτιβίστρια (δεξιά στη φωτογραφία) Αν Ράιτ (φωτ. Ass. Press)

  «Λυπάμαι για τον ελληνικό λαό που η κυβέρνησή του υποχρεώθηκε να κρατήσει τέτοια στάση. Αυτά συμβαίνουν όταν μια χώρα χάνει την εθνική κυριαρχία της», λέει η 65χρονη Αμερικανίδα ακτιβίστρια (δεξιά στη φωτογραφία) Αν Ράιτ (φωτ. Ass. Press)

  Ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο αμερικανικό πλοίο είναι ένας πρώην αναλυτής της CIA, πέντε βετεράνοι των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένας Ισραηλινός πρώην στρατιωτικός, υπερήλικοι, καλλιτέχνες, δασκάλες, καθηγητές και η 87χρονη συγγραφέας Εντι Επτον, της οποίας η οικογένεια δολοφονήθηκε στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το ένα τρίτο των επιβατών είναι εβραϊκής καταγωγής.

  Οι περισσότεροι είναι μέλη οργανώσεων για την ειρήνη. Στόχος τους είναι να σταματήσουν «την απάνθρωπη πολιτική του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη η οποία δυναμιτίζει την ασφάλεια». Το ίδιο διεκδικούν και από την αμερικανική κυβέρνηση για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

  «Προηγήθηκε ένας μυστικός πόλεμος του Ισραήλ εναντίον μεσογειακών χωρών για να μην επιτρέψουν τον απόπλου του στολίσκου» υποστηρίζει πρώην συνταγματάρχης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η 65χρονη Αν Ράιτ. Μετείχε σε διπλωματικές αποστολές στο Αφγανιστάν, την Ινδονησία, τη Μογγολία και τη Σιέρα Λεόνε. Σήμερα είναι επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής για τη Γάζα. Προετοιμάζοντας το ταξίδι συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές τρεις φορές:

  «Μια ζωή δούλευα για την αμερικανική κυβέρνηση, προσπαθώντας ν’ αποφύγω υποθέσεις που μου δημιουργούσαν ηθικά διλήμματα. Παραιτήθηκα αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου Μπους για την εισβολή και κατοχή του Ιράκ. Τότε άλλαξα στρατόπεδο».

  Λέει ότι «η συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών με τις ισραηλινές και τις ελληνικές αρχές έγινε φανερή όταν το Λιμενικό έστρεψε τα όπλα εναντίον μας. Μας σημάδευαν Ελληνες σαν να ήταν Ισραηλινοί κομάντο. Μια επιθετική πράξη εναντίον άοπλων πολιτών. Ασφαλώς οι λιμενικές αρχές σταματούν πλοία για έλεγχο. Ποτέ όμως δεν στρέφουν τα όπλα εναντίον επιβατών».

  Περιγράφει ότι «το διάστημα επισκευής του πλοίου μας, δίπλα μας ήταν αραγμένο σκάφος του Λιμενικού. Λυπάμαι για τον ελληνικό λαό που η κυβέρνησή του υποχρεώθηκε να κρατήσει τέτοια στάση. Αυτά συμβαίνουν όταν μία χώρα χάνει την εθνική κυριαρχία της. Ισραηλινοί και Αμερικανοί υποχρέωσαν τον κ. Παπανδρέου να σταματήσει τον απόπλου πολιτών που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο. Πήγαμε στην πλατεία Συντάγματος καλώντας τους Ελληνες ν’ αντιδράσουν στο ξεπούλημα της ψυχής τους στους Ισραηλινούς που ασκούν πιέσεις σε μεσογειακές χώρες εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση. Το Ισραήλ είναι ένα κρατίδιο επτά εκατομμυρίων που κατάφερε να περάσει την αγχόνη και στο λαιμό των Ηνωμένων Πολιτειών».

  Προσθέτει πως «αν υπάρξουν επιπτώσεις κατά την επιστροφή μας θα χαρακτηριστεί άθλια η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης. Θα πούμε ότι η δημοκρατία μας πάει κατά διαόλου. Στόχος μας είναι ν’ αμφισβητούμε τις κυβερνητικές επιλογές όταν τις θεωρούμε εγκληματικές».

  Η 50χρονη ακτιβίστρια Λίσα Φίθιαν από το Τέξας λέει ότι «ζητάμε από τους Αμερικανούς να έρθουν στην Αθήνα και ν’ αντιμετωπίσουν τα χημικά στην πλατεία Συντάγματος. Αν ήθελε η ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τον πληθυσμό και τον τουρισμό της θα απέρριπτε την πρόταση του ΔΝΤ. Το αμερικανικό Σύνταγμα αναφέρει ότι αν η κυβέρνηση δεν εργάζεται προς όφελος των πολιτών, τότε εκείνοι έχουν δικαίωμα να ξεσηκωθούν εναντίον της. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για όλους τους πολίτες του κόσμου». Σύμφωνα με την ίδια, οι Αμερικανοί στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στους Ισραηλινούς ως «βοήθεια». Παράλληλα, το Ισραήλ εκπαιδεύει στρατιωτικές αμερικανικές δυνάμεις. Συνεργάζονται για την κυριαρχία τους στη Μέση Ανατολή. «Η παρεμπόδιση του απόπλου ήταν μια επίδειξη ισχύος του Ισραήλ, που τελευταία δείχνει ενδιαφέρον για την Ελλάδα».

  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1317717

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.