ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΕΛΟς ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ…

Στον κλάδο μας, στους εργαζόμενους οδηγούς δικύκλου οχήματος – delivery, courier, εξωτερικοί– στο Ηράκλειο και όχι μόνο, η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Είναι πολλοί οι λόγοι που οι εργοδότες, μας στερούν αυτό το βασικό και αυτονόητο δικαίωμά μας, σ’ ένα επάγγελμα που καθημερινά παίζουμε το κεφάλι μας οδηγώντας μέρα- νύχτα, ζέστη – κρύο, πάνω κάτω σ’ ολόκληρη την πόλη αλλά και έξω από αυτήν.

Αρχικά η δικαιολογία ήταν ότι δεν είναι μια μόνιμη εργασία αλλά προσωρινή για όσους την κάνουν. Οπότε «γιατί να τους κολλάω ένσημα αφού πρόκειται να φύγουν;» Στη συνέχεια ασφάλιζαν ένα- δυο εργαζομένους, τους πιο ¨μόνιμους,¨ για να ξεγελούν το ΙΚΑ στις σπάνιες περιπτώσεις που κάνει ελέγχους. Άλλοι εργοδότες κολλούν ένσημα ημιαπασχόλησης (4ωρο) άσχετα αν οι εργαζόμενοι ξεπερνούν ακόμα και το 8ωρο στο τιμόνι.

Όπως και να’ χει αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.

Ξέρουμε πως στον τόπο μας οι κουμπαριές και οι γνωριμίες έχουν τον πρώτο λόγο και μάλλον είναι και η αιτία που επικρατεί αδιαφορία και ανευθυνότητα στο θέμα της ασφάλισης ( και όχι μόνο) σ’ ότι αφορά το επάγγελμά μας.

Κανείς εργοδοτης δεν φοβάται το ΙΚΑ γιατί όλο και κάποιος γνωστός του θα «καθαρίσει»…

Βέβαια όλοι αυτοί που αρνούνται τα ένσημα στους εργαζομένους, ποτέ δεν διανοήθηκαν να μην πληρώσουν τη δική τους ασφάλεια ή τη ΔΕΗ ή το ενοίκιο του καταστήματος κλπ.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι συνάδελφοι, ότι αυτή η δουλειά δεν είναι παιχνίδι για να αφήνουμε τα πάντα στην ¨καλή διάθεση¨ των εργοδοτών. Και εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών που το επάγγελμά μας είναι τόσο υποτιμημένο, κακοπληρωμένο και ανασφάλιστο.

Έχουμε δυστυχώς, άγνοια των δικαιωμάτων μας και γινόμαστε εύκολα θύματα του κάθε επιτήδειου.

Σκοπός του σωματείου μας είναι να καλύψουμε κάθε κενό στη γνώση των δικαιωμάτων μας και να αγωνιστούμε για να τα διεκδικήσουμε.

Την ασφάλιση, τα νυχτερινά ωράρια, τα επιδόματα, τα ρεπό, τις αργίες, τα μέσα ατομικής προστασίας, κάθε εταιρεία, κάθε κατάστημα είναι υποχρεωμένα να μας τα παρέχουν.

Όμως με τη σιωπή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Είπαμε πως: ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ,

Θ’ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

Αυτό δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Θέλουμε να γίνει συνείδηση του κάθε συναδέλφου πως η αλλαγή ξεκινάει από μας τους ίδιους. Από τη συμπεριφορά μας στην εργασία, τη σχέση με τους συναδέλφους και τους εργοδότες, την οδική συμπεριφορά, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

Αν και η φύση του επαγγέλματος από μόνη της είναι αρκετό επιχείρημα απέναντι σε όσους έχουν αντιρρήσεις,  ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από δυνατότητες που μας παρέχονται από το ΙΚΑ (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δώρα, επιδόματα, άδειες, ταμείο ανεργίας) που για κανέναν λόγο δεν πρέπει να τις παραχωρήσουμε ή να τις αρνηθούμε. Ακόμα και οι συνάδελφοι που είναι στο ταμείο ανεργίας έχουν δικαίωμα σε κάποιες μέρες εργασίας και ασφάλισης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μιας και ειμαστε εκτεθειμένοι σε τροχαια ατυχήματα και καιρικές συνθήκες, είναι απαραιτητο, με δαπάνη της εταιρίας που εργαζόμαστε ο εξής εξοπλισμός: κράνος αξιόπιστο, μπουφαν χειμωνιάτικο με αδιαβροχη μεμβράνη και προστατευτικά για ώμους και αγκώνες, παντελόνι αδιάβροχο με προστατευτικά στα γόνατα, μπότες αδιάβροχες αντιολισθητικές με προστατευτικά στον αστράγαλο και στην κνήμη και τέλος γάντια αδιάβροχα με προστασία για το πάνω μέρος του χεριού και τις παλάμες.

Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ!

Υ.Γ. το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε 5 περιστατικά τραυματισμού συναδέλφων. Οι 3 κατέληξαν στο χειρουργείο ενώ  ένας εξακολουθεί να μην έχει επαφή με το περιβάλλον. Επίσης είχαμε δυο περιστατικά ένοπλων ληστειών σε βάρος συναδέλφων…

Υ.Γ.2 επειδή πολύς ντόρος γίνεται για τις δικές μας ευθύνες όσον αφορά την οδική μας συμπεριφορά, έχουμε να πούμε τα εξής: όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα μέσα προστασίας που προαναφέρθηκαν. Επίσης οφείλουμε να τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας ανεξάρτητα της πίεσης από τους εργοδότες.

Η ζωή μας είναι πάνω απ όλα τα χρήματα του κόσμου!

Αν τα αφέντικά παραπονιούνται ότι «η δουλειά δεν βγαίνει», να τους λέμε να πάρουν και άλλους διανομείς…

Για τις κακοτεχνίες στους δρόμους, τα φανάρια που δεν λειτουργούν, τους δεκάδες οδηγούς-φονιάδες που κυκλοφορούν, την παντελή έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία και τους Τροχαίους που εκτός από το να γράφουν εμας δεν κάνουν τίποτα, συγνώμη λάθος πόρτα κτυπήσατε…


Σωματείο εργαζομένων οδηγών με δίκυκλο όχημα Ν. Ηρακλείου Κρήτης

«Τελευταίος τροχός-Νίκος Πετράκης»


–  Eπικοινωνία :

τηλ:  6948480518

web:  seodo.her@mail.com www.seodo.gr

3 σχόλια

  • Candia Alternativ@ on 26/02/2010 at 17:47

  – Σωματείο εργαζομένων οδηγών με δίκυκλο όχημα Ν. Ηρακλείου Κρήτης

  «Τελευταίος τροχός-Νίκος Πετράκης» – Eπικοινωνία :

  τηλ: 6948480518

  web: seodo.her@mail.com

  http://www.seodo.gr

  • minas on 26/02/2010 at 14:11

  pos mporo na gino melos toy somatioy?

  • minas on 26/02/2010 at 14:09

  ola kala ayta ala den isxyei tipota to ika einai anyparkto stoys elexoys tou.opote ti na kaneis?na pas ston epopth?an ne tha xanabreis doyleia?

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.