Προθεσμία ως την άνοιξη για να φύγουν από τον καταυλισμό δόθηκε στους τσιγγάνους της νέας αλικαρνασσού

τσιγγανοι νεα αλικαρνασσοΠροθεσμία ως την άνοιξη για να φύγουν από τον καταυλισμό της νέας αλικαρνασσού έδωσε ο εισαγγελέας Ηρακλείου Κρήτης στους τσιγγάνους, διαφορέτικά θα γίνει επιχείρηση των μπάτσων για την εκκένωση του καταυλισμού.
Σε χθεσινή συνάντηση  εισαγγέλεα & τσιγγάνων δε βρέθηκε κανένα σημείο συμφωνίας ,οι εκπρόσωποι των τσιγγάνων ζήτησαν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση δίοτι τα μεχρι τώρα χρηματικά ποσά  που έχουν χορηγηθεί ως δάνειο από την πολιτεία, δίνοντάς τους ένα κίνητρο για να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, δεν είναι αρκετά.Επίσης ζητήθηκε σε περίπτωση που διωχθούν απο την αλικαρνασσό να βρεθεί  άλλη περιοχή ωστε να μετακομίσουν μαζικά εκεί,κάτι που δεν έγινε δεκτο απο την τοπική εξουσία.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ

  • προηγούμενο σχετικό αρθρο :

19 Ιουλίου 2009 : Εισαγγελέας & δήμος ζητούν την άμεση απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καταυλισμό Ν.Αλικαρνασσού

C.@

*************************************


Καταυλισμός Τσιγγάνων Ν. Αλικαρνασσού: ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ!

18-6-thumb-largeΓια δεύτερη φορά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Μαρκάκης, προγραμμάτισε τη Δευτέρα 19-10-2009, η Πολεοδομία της Νομαρχίας, μαζί με τον ίδιο και συνοδεία αστυνομικής δύναμης, να μπει στον καταυλισμό για να καταγράψει τα “αυθαίρετα” καταλύματα των Τσιγγάνων, με σκοπό την κατεδάφιση τους!

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα 21-9-2009 όμοια επιχείρηση, η οποία μετά τις αντιδράσεις των ΜΚΟ δεν προχώρησε στην “διαπίστωση των αυθαιρέτων”.

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί η σχεδιαζόμενη επιχείρηση, θα πρόκειται περί πλήρους διακωμώδησης της νομιμότητας. Σε μια χώρα που συστηματικά δεν κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα, η επιβολή της “νομιμότητας” στις παράγκες του καταυλισμού μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί, ενώ μπορεί να προκληθούν σοβαρά επεισόδια και κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες!

Λίγα Ιστορικά
Ο καταυλισμός των Τσιγγάνων στη Ν. Αλικαρνασσό είναι ένας οικισμός παράγκας, όπου ζουν 600 περίπου άνθρωποι χωρίς υποδομές, χωρίς αποχέτευση και χωρίς συστηματική αποκομιδή σκουπιδιών. Περιοχή εφιαλτική, όπου συμβιώνουν άνθρωποι και ποντίκια.

Ο καταυλισμός ιδρύθηκε το 1983 όταν η Νομαρχία Ηρακλείου θέλησε να εφαρμόσει τη, ρατσιστική όπως χαρακτηρίστηκε, Υγειονομική Διάταξη Α5/696/1983 “για την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων νομάδων”. Δεν φρόντισε όμως από τότε μέχρι και σήμερα να δημιουργήσει στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπινη διαβίωση ενώ οι δημοτικές αρχές Ν. Αλικαρνασσού έκαναν ότι μπορούσαν για να τον διώξουν από την περιοχή.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επιχείρησε το 1995 τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού αλλά κανένας ΟΤΑ δεν τον ήθελε στην περιοχή του. Ο Δήμος Ν. Αλικαρνασσού, δύο φορές, το 1999 και το 2000, προσπάθησε να διώξει δικαστικά τους Τσιγγάνους χαρακτηρίζοντας τους ως καταπατητές και αδιαφορώντας που θα πάνε. Το Ειρηνοδικείο όμως έκρινε καταχρηστική την αποβολή και αναγνώρισε ότι ο καταυλισμός είναι νόμιμος.

Το 1999 η Περιφέρεια Κρήτης εξασφάλισε χρηματοδότηση και χώρο 32 στρ. δίπλα στον καταυλισμό για την μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων και ο Δήμος Ν. Αλικαρνασσού συναίνεσε. Το 2003 και ενώ το έργο, που εκτελούσε ο ΟΑΝΑΚ βασισμένος σε μια πρωτοποριακή μελέτη είναι σχεδόν έτοιμο και έχουν εκταμιευτεί 180 εκ. δρχ., ο Δήμος καταλαμβάνει τμήμα του εργοταξίου, το περιφράσσει ως περιουσία του και η μετεγκατάσταση ματαιώνεται.

Το 2004 η κυβέρνηση, ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων αποφασίζει να χορηγήσει στεγαστικά δάνεια σε σκηνίτες Τσιγγάνους για να κλείσει τους καταυλισμούς. Τα δάνεια είναι πολύ μικρά και ανεπαρκή για αγορά οικοπέδου και χτίσιμο σπιτιού. Σε όλη την Ελλάδα στήνεται μια απίστευτη κομπίνα εκταμίευσης των χρημάτων με πλαστά παραστατικά χωρίς να υπάρχουν τελειωμένα σπίτια.

Οι Υπηρεσίες της Περιφέρεια Κρήτης εισηγούναι να εκχωρηθούν τα δάνεια στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για οργανωμένη δόμηση. Η υπόδειξή δεν λαμβάνεται υπόψη από τη δημοτική αρχή Νέας Αλικαρνασσού, η οποία αναλαμβάνει αυτοβούλως να συντάξει τους φακέλους των δικαιούχων. Με αδιαφανείς διαδικασίες συντάσσονται, 160 φάκελοι, σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου.
Το αποτέλεσμα: 5 οικογένειες μόνο έκαναν σωστή διαχείριση του δανείου, 25 οικογένειες δε ζήτησαν δάνειο ή δεν το εκταμίευσαν και οι υπόλοιπες 100 περίπου οικογένειες εκταμίευσαν το δάνειο αλλά δεν έχουν στέγη! Εντωμεταξύ άρχισαν οι τράπεζες να ζητούν τις δόσεις, οι τσιγγάνοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν και αρχίζουν να διαισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν και ότι τα “θαλασσοδάνεια” όπως τα αποκαλούσε ο Δήμαρχος κ. Σιασαμάκης, θα γίνουν η καταστροφή τους.

Από τον Ιούλιο φέτος η δημοτική αρχή Ν. Αλικαρνασσού πιέζει τους Τσιγγάνους να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Ζήτησε μάλιστα την συνδρομή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Μαρκάκη ο οποίος έδωσε προθεσμία στους Τσιγγάνους να φύγουν μέχρι τις 15-9-2009, αλλιώς θα εφαρμόσει στις παράγκες τον νόμο περί αυθαιρέτων κατασκευών.

Η Ένωση Πολιτών κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας τονίζει ότι το θέμα του καταυλισμού των Τσιγγάνων είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό και δευτερευόντως νομικό. Σε ένα κράτος δικαίου δεν αρχίζομε από την παραβατική συμπεριφορά των “ευάλωτων” ομάδων (όπως χαρακτηρίζει τους Τσιγγάνους το Υπ. Εξωτερικών), αλλά από τους ηθικούς αυτουργούς και συνεργούς. Η ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά ορισμένων δανειοδοτηθέντων Τσιγγάνων θα πρέπει να συνεξετασθεί με την αυθαίρετη συμπεριφορά των τοπικών αρχόντων (π.χ. αυθαίρετη κατάληψη του κρατικού εργοταξίου και βίαιο σταμάτημα του έργου της μετεγκατάστασης του καταυλισμού, την επί χρόνια αδιαφορία στο να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους στον καταυλισμό κ.λπ.), την σύμπραξη κυκλωμάτων και την ολιγωρία των ελεγκτικών υπηρεσιών στην εκταμίευση των δανείων, χωρίς να έχουν τελειώσει τα σπίτια.


Ένωση Πολιτών κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας


πηγή :  http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=6324